Политика

Втори ден търсене на служебен премиер: Диана Ковачева отказа, Андрей Гюров – не

От Euronews България Euronews България

Втори ден държавният глава Румен Радев провежда срещи си с потенциалните кандидати за служебен министър-председател, съгласно последните промени в Конституцията. Вчера Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Днес президентът се срещна с омбудсмана Диана Ковачева, както и с подуправителите на БНБ – Радослав Миленков, Петър Чобанов и Андрей Гюров.

Първата среща за деня беше с Диана Ковачева, която категорично отказа възможността да заема поста на служебен министър-председател. През януари действащият омбудсман бе избрана за български съдия в ЕСПЧ с 9-годишен мандат. Днес тя съобщи, че следващата седмица ще подаде оставка, за да може да отвори пътя на Народното събрание да избере нов обществен защитник на републиката.

„Не мога да стана служебен премиер. Не мога и да предложа човек за мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, има процедура“, каза Ковачева след проведените консултации с държавния глава, предаде БГНЕС.

„Редно е аз да си подам оставката, за да отворя пътя на парламента“, допълни тя.

За оставката на заместничката си Елена Чернева-Маркова, Ковачева коментира, че решението било лично. „Лично аз смятам, че и омбудсманът, и заместник-омбудсманът, трябва да стоят далеч от политиката“, каза още Ковачева.

След срещата с омбудсмана, на „Дондуков“ 2 започнаха да пристигат и тримата подуправители на Българска народна банка – Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

След като приключи разговора си с президента, Петър Чобанов заяви пред журналистите, че споделя мнението на гуверньора на БНБ Димитър Радев, който в четвъртък коментира, че не е далновидно и не е добра идея да се намесва Централната банка в конюнктурни политически процеси.

„Аз винаги съм бил отговорен от гледна точка на публичния интерес. Чухте съображенията на управителя на БНБ – за Еврозона и за понататъшното икономическо развитие“, каза Чобанов.
По неговите думи екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да върви напред.

„Оттук нататък всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента“, добави той и допълни, че разговорът му с президента е бил съдържателен и полезен. „Вярвам, че той ще намери решение“, коментира още подуправителят на Народната банка.

Радослав Миленков директно заяви, че той е банкер, а не политик.

„Управителят на БНБ очерта позицията на Централната банка и в този контекст аз няма какво да добавя. Ясно е къде е позиционирана банката“, заяви той.

„Каквото съм имал да кажа, съм го казал на президента“, добави подуправителят на БНБ. Той определи настоящата политическа ситуация като напрегната и добави, че целият му професионален път е в качеството му на банкер, а не на политик.

Миленков заяви, че остава оптимист за влизането на България в Еврозоната.

Отговорността е в ръцете на президента. Работим по план за Еврозоната и информирах Румен Радев“, коментира Андрей Гюров след приключилите консултации. Той посочи, че пътят към Еврозоната зависи от ръководството на БНБ.

Гюров отказа да даде отговор пред медиите дали би напуснал поста в банката, за да оглави служебен кабинет.

„Включването на управителя и подуправителите на БНБ в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълня процедурата. Нека президентът да намери балансирано решение в този момент“, каза той.

Процедурата при президента днес завърши с разговори с заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Пред медиите темата коментира Тошко Тодоров, който каза, че има много хора, които заслужават да са на тази позиция и, че е недоразумение изборът да се свежда до 10 човека. Според него, той и Грънчарова не са най-подходящите за позицията служебен премиер. Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение, коментира Тодоров.

Докато президентът Румен Радев провеждаше срещите с претендентите за служебен министър-председател на "Дондуков 2", както е регламентирано в конституционната процедура, парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана. Поправките в Закона за БНБ са внесени днес от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. Комисията се събра по време на почивка на пленарното заседание.