Политика

За Борисов мераклии за служебен премиер ще се намерят, а за Радев - опциите са изключително стеснени (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента казуса с назначаването на служебен премиер, като каза, че има Конституция, която трябва да са спазва.

Попитан да не се окаже, че може да останем без служебен премиер заради последните конституционни промени, Борисов отговори - "Мераклии винаги ще се намерят. Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него в случая може да се разчита да влезем в такава колизия, от която искате да се страхуваме всички."

На въпрос колко ще струват изборите, лидерът на ГЕРБ отвърна: "Когато аз казах да не се дават милиони за машини и милиарди за избори, тогава ми се отговаряше, че демокрацията е безценно нещо и парите нямат никакво значение."

"Мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то водещи митници. Вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина. Има хора, които са мислили за конституцията, аз съм се доверил на Христо Иванов, все пак г-н Славов е доктор по конституционно право. На тези въпроси ще ви отговорят те", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос ще има ли за 10 дни по изборите 480 вместо 240 депутати.

Според него, парламентът може да излезе в едномесечен отпуск и да се занимава само с предизборната кампания.

"Аз вече достатъчно ясно се изразих - опциите са изключително стеснени. Виждате, че има позиции, при които има несъвместимост. Но винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат". Така президентът Румен Радев коментира пред репортери разговорите му с потенциалните кандидати за служебни премиери.

"Така, както бяха направени тези промени, всякакви подводни камъни могат да се проврат в този процес. Аз вече заявих, че ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са промените", аргументира се държавният глава.

Радев каза, че ще обяви избора си едва, когато приключи с всички срещи. "Разговорите вървят конструктивно", увери той.