Свят

Те избягаха от кибуците след нападението на Хамас – сега трябва да решат дали и как да се върнат

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Издигащият се дим и артилерийският огън ясно показват, че Нахал Оз, кибуц на границата с Газа, се намира на фронтовата линия на военна зона. На 7 октомври Хамас убива 1200 души при нападение рано сутринта. Това предизвика масирана израелска контраофанзива, в резултат на която в Газа загинаха повече от 32 000 души. Тези, които се евакуираха от кибуца, след като Хамас уби 15 и отвлече седем от членовете на общността, сега се борят дали, как и кога да се върнат. Къщата на Надав Цабари е разрушена в седмиците след нападението от ракета, изстреляна от Газа.

Лично аз, когато мисля за бъдещето, си представям, че се връщаме у дома, чувстваме се в безопасност и започваме да възстановяваме общността си. Това обаче ще отнеме наистина много време и не всички ще се върнат наведнъж.

Надав ​​​​​​​Цабари, жител на Нахал Оз

От януари насам той започва да пътува до кибуца по няколко дни всяка седмица, като разчиства дървета и засажда цветя в подготовка за близкото бъдеще.

През тези дни, когато идвам и работя в кибуца, съм повече от щастлив да прекарвам дните си тук. Не е много приятно обаче да се спи в къща в такова състояние.

Надав Цабари, жител на Нахал Оз

Янкале Коен вече се е преместил близо до Тел Авив, докато стане достатъчно безопасно да се върне в Нахал Оз. 89-годишният Коен е един от първите жители и основатели на Нахал Оз.

„Нахал Оз няма да бъде същият като преди. Нещо ще бъде променено. Това е сигурно, но какво точно, колко голяма ще бъде промяната, не знаем“, казва Коен.

През 1951 г. Израел е в период след две години на ожесточена война с палестински бойци и арабски армии, след като обявява независимостта си. До края на войната около 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени от домовете и фермите си на територията на днешен Израел.

Имам чувството, че това правителство не уважава нашите жертви, това, че останахме на границата толкова години и всъщност се отказахме от живота си.

Янкале Коен, основател на кибуц "Нахал Оз"

Кибуците играят огромна роля в определянето на територията на Израел. 70 години по-късно мисията на Коен и неговите колеги от общността не се е променила.