Свят

Израел е изтеглил делегацията си от преговорите в Доха

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел заяви, че силите на страната са убили заместник-лидера на въоръженото крило на Хамас в ивицата Газа, който е помогнал за планирането на нападението на 7 октомври. Военният говорител Даниел Хагари допълни, че според разузнавателни данни, получени от Шин Бет, Марван Исса е бил убит преди около две седмици заедно с друг високопоставен боец, наречен Рази Абу Тамаа. Ако това се потвърди, Исса ще бъде най-високопоставеният лидер на Хамас, убит в Газа от началото на войната. Хагари също така потвърди, че военната операция срещу болница "Ал-Шифа" в град Газа ще продължи и че повече от 500 заподозрени бойци са били арестувани досега. 

Марван Исса беше убит по време на операцията, която проведохме преди две седмици, заедно с Рази Абу Тама. Той беше третия най-важен в групировката и понастоящем отговаряше за бойните действия и тунелите на Хамас.

Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

От своя страна лидерът на Хамас Исмаил Ханя заяви, че Израел не е успял да постигне своите военни или стратегически цели. На свой ред израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че неговото правителство няма да приеме "заблудата" на Хамас за прекратяване на огъня в Газа. Групировката отхвърли последното предложение за примирие, защото според нея Израел пренебрегва основните и искания. Хамас иска прекратяване на войната и пълно изтегляне на Израел от ивицата Газа. Впоследствие Израел отзова преговарящите си от Доха, като заявиха, че преговорите за примирие са се оказали "в задънена улица". Междувременно най-малко 16 души са били убити при удар по жилищна сграда в южната част на Газа. По данни на Министерството на здравеопазването в Газа над 32 000 палестинци в Газа са били убити от израелски огън от началото на войната през октомври. 

Тъкмо си бях легнал да спя, когато една ракета разруши цялата къща. В тази къща имаше около 40 души.

Махмуд Шурраб, разселен жител

Продължават и доставките на помощи за нуждаещите се в анклава. Те са от ключово значение, тъй като след началото на конфликта запасите на почти всичко са били изчерпани.