Европа

Важна победа за Косово – одобриха препоръка да стане член на Съвета на Европа

От Euronews България Euronews България
Albin Kurti Kosovo AP Министър-председателят на Република Косово Албин Курти. Снимка: AP, архив

Комисията по политически въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие днес на заседание в Париж препоръката Косово да бъде поканено за членство в тази организация, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

В социалната мрежа "Екс" от ПАСЕ посочват, че следващата стъпка е пленарен дебат, който ще се проведе на 18 април, когато Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще гласува своето становище.

 

Препоръката бе написана от докладчика за Косово на ПАСЕ Дора Бакояни. По време на гласуването 31 депутати гласуваха "за", четирима бяха против, а един се въздържа. Два гласа "против" бяха от представителите на Сърбия и по един "против" от Босна и Херцеговина и Черна гора, а гръцкият представител Алексис Ципрас се въздържа, съобщи порталът Косово онлайн.

Последната дума дали Косово ще стане член на Съвета на Европа ще бъде дадена от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Президентът на Косово Вьоса Османи поздрави решението за одобрение на препоръката за членство на държавата в Съвета на Европа.

„Още една стъпка за Косово. Ще продължим да работим със съюзниците, за да гарантираме, че всички наши граждани ще получат законния си достъп до инструментите на Съвета на Европа чрез пълноправно членство на Република Косово“, написа тя в социалната мрежа "Екс".

 

„Скандално и срамно“: Остри реакции от Сърбия

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че решението на политическия комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа относно препоръката за приемане на Косово в Съвета на Европа е „срамно и скандално“, съобщава Euronews Сърбия.

„Решението на Политическата комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа относно препоръката за приемане на т.нар. Косово като член на Съвета на Европа е срамно и скандално и разрушава всички принципи, на които Съветът на Европа е основан, защото за първи път беше предложено да се признае приемането на територия, която не е членка на ООН и не е международно призната“, каза Дачич.

Той каза, че решението застрашава териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.

„Решението представлява още едно доказателство за краха на международното право“, каза още сръбският министър на външните работи.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ООН. Сред страните, които не признават независимостта на Косово са Китай, Индия и пет страни от Eвросъюза - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.