Европа

Ще стане ли Косово член на Съвета на Европа?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Преди осем години Конституционният съд на Косово взема решение за връщане на 24 хектара национализирана земя на манастира Високи Дечани. Кадастралната агенция регистрира земята на собственика, Сръбската православна църква, по искане на премиера Албин Курти. Този внезапен обрат не е изпълнение на закона, а на последното условие за членство на Косово в Съвета на Европа.

 

Никога няма да променя позицията си – това решение на Конституционния съд е вредно, но, от друга страна, членството на Косово в Съвета на Европа би било не само историческа победа, но и още една огромна стъпка за нашата република и независимост.

Албин Курти – премиер на Косово

Властите в Прищина твърдят, че връщането на земята на манастира Високи Дечани е единственото условие за членство в Съвета на Европа, но опозицията казва, че това не е вярно. А етническите сърби смятат, че Косово ще бъде възнаградено за осемте години неспазване на закона.

 

Върху Косово ще има постоянен натиск и по други теми. Веднага след това решение Курти ще бъде помолен да се върне към френско-германския план, както и към други условия за членството в Съвета на Европа, защото това не е достатъчно.

Рамуш Харадинай – председател на Съюз за бъдещето на Косово

През последните 25 години правилото е, че няма правила. Всъщност сме свидетели на сериозно нарушаване на международното право, на вземането на напълно нелогични решения. Няма да се изненадам, ако такова решение е връщането на земя на Високи Дечани, което би било сериозен плюс за Косово – да очаква членство в Съвета на Европа.

Иван Николич – НПО „Комуникация за развитие на обществото“

От Белград казват, че според устава на Съвета на Европа, Косово не изпълнява нито едно условие за членство в организацията, а сърбите в северната част на страната са подозрителни към международната общност.

Сърбия все още очаква, че докладчикът на Съвета на Европа Дора Бакояни няма да се поддаде на натиска на защитниците на независимостта на Косово и че е наясно с нарушаването на правата на малцинствата на територията, която съгласно действащата резолюция 1244 на ООН се намира под международно наблюдение.

Анджелка Чуп, Euronews Сърбия: На срещата на Политическия комитет на Съвета на Европа в Париж Дора Бакояни постави три условия за влизането на Косово в тази организация: връщане на земята на манастира Високи Дечани, формиране на Съюз на сръбските общини и преразглеждане на експроприацията на сръбска земя в северно Косово. Само няколко дни преди заседанието на Министерския съвет Бакояни каза, че би препоръчала мониторинг на Косово от Съвета на Европа, но също, че защитата на малцинствата в Косово би била много по-добра, ако страната беше член на Съвета на Европа.