Общество

Косово без сръбски динар: От този месец еврото става единствената валута в държавата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От този месец сръбският динар вече не се използва в Косово. В продължение на няколко седмици действа кампания, която да помогне на сръбските общности да преминат към еврото, което се използва в частично признатата държава.

Ние определяме правилата и те трябва да се прилагат. Сега казват, че е необходимо време за прилагане на правилата. До края на януари превозните средства можеше да влизат в Косово с пари в брой и да разполагат с тях. Сега вече няма да може.

Ахмет Исмаили, управител на Централната банка на Косово

Най-големият работодател на етническите сърби в Косово е Сърбия. Някои хора получават заплатите, пенсиите и социалните помощи в динари.

„От 1 февруари не може да се внасят пари в Косово, ако нямате лиценз от централната банка, който да позволява. Регламентът на централната банка не казва дали динарът или други валути може да се използват, тъй като централната банка регулира само една валута и тя е еврото“, обясни вицепремиерът на Косово Бесник Беслими.

За сърбите в Косово решението изглежда несправедливо и насърчава емиграцията.

„Представят си, че имат свобода от Запада и могат да правят с нас каквото искат. Ако бяхме водили друга политика, това сигурно нямаше да се случи“, смята сърбин от Косово.

„Това е истинска катастрофа за сърбите. Аз съм пенсионер и не знам как ще взема пенсията“, споделя негов сънародник.

Посланиците на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция, както и на Европейския съюз, поискаха забраната за използването на динара да бъде отложена, докато в Белград твърдят, че това е начин премиерът Албин Курти да отблъсне сърбите от Косово.