Европа

Забраната за внос на сръбски стоки в Косово носи големи загуби и за двете страни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сръбски бизнесмени в Косово се оплакват, че забраната за внос на сръбски стоки в страната им носи сериозни загуби. Затова те ще настояват пред правителството тя да бъде отменена. Косовската търговска камара също призова за отмяна на мярката, която премиерът Курти обяснява с проблеми на сигурността. 

Загубите за сръбските бизнесмени от забраната за внос на сръбски стоки в Косово надхвърлят 120 милиона евро. 

 

 

Не искаме никаква диксриминация. Няма търговски бариери със Сърбия, но всичко това е в съответствие със сигурността, която искаме да подобрим.

Албин Курти – премиер на Косово

Курти не обясни обаче как камионите, превозващи суровини, селскостопанска техника и пшеница, не са проблем за сигурността, но тези, които карат кисело мляко или бисквити са. Но сръбски бизнесмени дадоха отговор.

 

 

Забраната на вноса на сръбски стоки е политическо решение на Прищина. То влияе много зле на гражданите и бизнеса, защото трябва да търсят заместители от други доставчици. Но тогава стоките стават с 20-30 процента по-скъпи.

Саша Секулич – Асоциация на бизнесмените от Грачаница, Косово

Вместо 90 евроцента за литър дълготрайно мляко, сега гражданите на Косово плащат 1 евро и 35 цента. Килограм брашно е с 20 цента по-скъп отпреди. А обикновените чипове вече с 30 евроцента по-скъпи.

Потребителите трудно решават да купуват стоки, които са по-скъпи и с непроверено качество, така че бизнесът, особено на сръбските търговци, е застрашен. Затова те стартираха петиция, която е подписана от над 3000 граждани.

 

Планираме да се свържем с министерството на търговията на Косово, с правителството на Косово, също и с офиса за Косово и Метохия. Ще изпратим запитване и до офиса на Европейския съюз в Косово и американското посолство, за да видим могат ли да повлияят на властите да отменят този регламент.

Ненад Божович – служител от Косовска Митровица

Според данни на Статистическото бюро на Косово, в сравнение с 2022-а, миналата година стойността на стоките, внесени от Сърбия, е намаляла наполовина, от 400 милиона – на 198 милиона евро.