Европа

Подкрепа и недоволство след либерализирането на визовия режим за Косово

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Безвизовият режим на Европейския съюз за хората в Косово предизвика и подкрепа, и недоволство.

 

Важно е либерализирането на визите да дава повече възможности на компаниите да се движат, да намерят възможности за нови пазари. Но Косово рискува след либерализирането повече от 150-200 хил. граждани да си тръгнат.

Агим Шахини, Косовска асоциация на бизнесмените

От 1 януари гражданите на Косово пътуват в Шенгенското пространство без визи за до 90 дни, а частично признатата държава е последната от Западните Балкани, която получи това право. 

На опашка за виза обаче ще трябва да се редят хората с паспорти на Координационната администрация, която издава документите на косовските сърби. Те гледат на това като на дискриминация. 

 

Не е само дискриминация срещу притежателите на паспорти от Сръбската координационна администрация, но и лошо отношение към една суверенна държава, която няма способност да предостави валидни паспорти на всичките си граждани.

Петър Джорджевич, Млада активна Грачаница

Косовският премиер призова хората да спазват правилата на ЕС за пътуване в Шенген.

 

Трябва да се радваме отговорно на това трудно спечелено право. Нека спазваме изискванията и критериите на Европейския съюз, защото така уважаваме и промотираме страната ни.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Според официалната статистика молбите за косовски паспорти са се увеличили с малко над 5% от миналия април, когато либерализирането на визовия режим беше одобрено. 

Европейската комисия заяви за Euronews, че е започнала процедура, която да позволи и на хората с паспорт от Координационната служба на Сърбия, да пътуват без визи.