Европа

Косовски автомобили от днес могат да влизат в Сърбия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Kosovo

От 1 януари автомобилите с косовски номера ще могат да влизат в Сърбия. След обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. регистрационните номера на автомобилите също се превърнаха във важен аспект в отношенията между двете страни. Повече от 100 държави, признават Косово за независима държава. Важните съюзници на Белград, сред които са Русия и Китай, обаче не признават суверенитета на Косово.

„Премиерът на Косово Албин Курти смята, че реципрочността между двете страни е важна, но косовското правителство иска да се увери, че Република Сърбия уважава решението, което влезе в сила от днес“, предава Анджелка Чуп - репортер на Euronews Сърбия.

Досега превозните средства от Косово или Сърбия можеха да преминават границата, само ако имаха стикери, покриващи националните символи. Сърбия обаче отново заяви, че признаването на регистрационните номера на Косово не е стъпка към признаване на независимостта от Сърбия. Припомняме, че преди сръбското правителство да издаде последното си решение, сърбите от общините в северната част на Косово трябваше да сменят номерата на над 4000 автомобила с косовски регистрационни табели.