Европа

Отношенията с Косово - в центъра на предизборната кампания в Сърбия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Една от водещите теми в предизборната кампания в Сърбия са отношенията с Косово.

"Косово обяви независимост през 2008 г., но тя не е призната от пет държави от Европейския съюз, нито членува в ООН и Съвета на Европа. Междувременно бяха подписани множество споразумения, а диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина се води с посредничество от ЕС от 2011 г.", предава Ана Михаличич от Euronews Сърбия.

Управляващите не отстъпват от позицията си.

"Никога няма да се откажем от нищо, няма да се откажем от Косово и Метохия и от нашите хора там", казва Милош Вучевич, президент на Сръбската прогресивна партия.

"Това е въпрос на нашата геополитическа стабилност, на Косово и Метохия", пък казва Милош Йованович, Нова демократическа партия на Сърбия.

Лидерът на опозиционната "Свобода и справедливост" казва, че партиите в Сърбия имат сходни позиции за Косово - Белград не трябва да я признава, не трябва да бъде независима държава и не бива да членува в ООН.

В същото време именно диалогът с Прищина и напредъкът в отношенията може да гарантират членството на Сърбия в Европейския съюз.

"Това е позицията на повечето хора, ако не и на всички, които се занимават с политика в Сърбия. Не говоря за опозицията, говоря и за управляващите. Не съм чул някой сериозен на сръбската политическа сцена да се застъпва за това Сърбия да се откаже от Косово", казва Драган Джилас, президент на "Свобода и справедливост".

Предсрочните парламентарни избори в Сърбия ще се проведат точно след една седмица. Президентът Александър Вучич свика вота в опит да затвърди властта си. Докато група опозиционни партии се обединиха и обвиниха кабинета, че подкрепя - цитирам - "култура на бруталност" след двете масови стрелби, при които загинаха близо 20 души. 

За 17 декември са насрочени и местни избори.