Европа

Столтенберг призова Вучич виновните за насилието в Косово да бъдат наказани

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг продължи с обиколката си в западните Балкани. Той посети Сърбия и се срещна с президента на страната Александър Вучич. По време на разговора им Столтенберг заяви, че неотдавнашните изблици на насилие в Косово са неприемливи и извършителите трябва да бъдат изправени пред съда. Двата инцидента в Косово накараха НАТО да засили присъствието си в региона. Той също така призова Сърбия и Косово да се включат "конструктивно" в диалога, воден с посредничеството на Европейския съюз, който има за цел да нормализира отношенията между двете страни.

 

Приветствам последните предложения на ЕС за създаване на асоциация на общините със сръбско мнозинство в Косово. Това ще бъде ключова стъпка към нормализиране на отношенията. Призовавам Белград и Прищина да се включат конструктивно в подпомагания от ЕС диалог.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "няма да има Асоциация на сръбските общини", като обвини косовския премиер Албин Курти, че стои на пътя на създаването и.

 

Няма да има Асоциация на сръбските общини, докато Албин Курти е на власт. Той само ще си търси оправдания да не направи нужното.

Александър Вучич, президент на Сърбия

 

Столтенберг също така призова за засилване на сътрудничеството със Сърбия и за възобновяване на съвместните военни учения. Той заяви, че НАТО уважава решението на Сърбия да запази военен неутралитет. Белград поддържа приятелски отношения с Русия и отказва да се присъедини към санкциите срещу Москва. Кремъл от своя страна подкрепя стремежа на Сърбия да запази претенциите си над Косово.