Европа

Столтенберг: Косово и Сърбия да изберат дипломацията пред насилието

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Косово и Сърбия да изберат "дипломацията пред насилието и да спазват поетите ангажименти".

Столтенберг е на обиколка в страните от Западните Балкани, която започва с Босна, Косово и ще продължи в Сърбия и Северна Македония. Той определи като "неприемливо" нападението в Косово на 24 септември. Тогава десетки сръбски въоръжени лица, облечени в бойни униформи, убиха косовски полицай, след което нахлуха в православен манастир близо до границата със Сърбия. Нападението предизвика престрелки, при които загинаха трима от нападателите, и допълнително повиши напрежението между двете страни.

 

Ще направим необходимото, за да поддържаме безопасна и сигурна среда и свобода на придвижване за всички хора в Косово. Стабилността в региона зависи от всички страни, които избират дипломацията пред насилието и спазват съществуващите ангажименти.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

 

Напрежението между Сърбия и Косово продължава да бъде високо, а преговорите за нормализиране на връзките им, водени с посредничеството на Европейския съюз, са в застой. Опасенията за възобновяване на насилието, което беляза отношенията им, откакто Косово едностранно се отцепи от Сърбия през 2008 г. са големи. По-рано в Сараево Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя териториалната цялост на Босна и е обезпокоен от "злонамерена външна намеса", включително от страна на Русия, в нестабилния балкански регион, който преживя опустошителна война през 90-те години на миналия век.