Европа

Вучич: Никога няма да изоставим сърбите в Косово

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Белград никога няма да изостави етническите сърби, живеещи в Косово. Това заяви президентът на страната Александър Вучич по време на предизборен митинг в Белград преди парламентарните избори на 17 декември.

Припомняме, че Косово едностранно се отдели от Сърбия и обяви независимост през 2008 г. Белград обаче отказва да признае този ход на Прищина, а преговорите за нормализиране на отношенията, водени с посредничеството на Европейския съюз, са в застой. Двустранните отношения остават напрегнати, особено в северната част на Косово, където живеят повечето етнически сърби. Ситуацията се влоши след престрелката на 24 септември, по време на която сръбски въоръжени лица се сблъскаха с косовската полиция. При нападението бяха убити един косовски офицер и трима сърби. 

 

В Косово и Метохия настъпват трудни времена. Сигурен съм, че ще става още по-трудно. Ние обаче никога няма да се откажем от нашия народ и никога няма да му обърнем гръб. Искам да поздравя нашите братя и сестри в Косово и Метохия.

Александър Вучич, президент на Сърбия

 

Във войната между Сърбия и Косово през 1998-1999 г. загиват около 13 000 души, предимно косовски албанци. Тя приключва след 78-дневна бомбардировъчна кампания на НАТО, която принуждава сръбските сили да се изтеглят от Косово. Според политолози в страната партията на Вучич отново ще спечели парламентарния вот. Опозицията обаче се надява да спечели по-голямата част от гласовете в Белград. Изборите след две седмици ще бъдат третият вот в балканската страна за последните близо четири години. На същия ден ще се проведат и местни избори в няколко общини, включително в столицата Белград.