Европа

Косоварите се насладиха на първия ден на безвизовия достъп до ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Косоварите се насладиха на първия ден на безвизовия достъп до 27-те държави в Европейския съюз. През април миналата година блока даде зелена светлина на гражданите на Косово да пътуват без визи за период до 90 дни в рамките на шест месеца. Населението на Косово беше последната страна от Западните Балкани и Източна Европа, която нямаше такива договорености. Тази стъпка ще отвори врати за студентите и бизнес сектора.

 

От днес, 1 януари 2024 г., гражданите на Косово могат да пътуват без визи в Европейския съюз. Чакахме твърде дълго. Тази увеличена възможност ще използваме по отговорен начин. Сега студентите, бизнес общността, роднините на нашата огромна диаспора ще могат да пътуват свободно и по този начин Косово и Европейският съюз ще бъдат все по-близо един до друг.

Албин Курти, министър-председател на Косово

 

Значителен брой косовари вече работят в чужбина, особено в Германия, Швейцария и Австрия. Приносът на диаспората към икономиката на Косово винаги е бил значителен, като паричните преводи са в областта на туризма и инвестициите. Туроператорът Мимоза Хаволи споделя, че очаква през този месец да се увеличи броят на желаещите да пътуват.

"Имаше много въпроси от заинтересовани пътници за пътуване, но повечето от тях се колебаеха дали да направят резервация. Очаква се месец януари 2024 г. да бъде по-интензивен", казва Мимоза Хаволи от туристическа агенция "Елит".

Анализаторът Демуш Шаша заяви, че не очаква "масово изселване" на кадърни косовски работници, тъй като правителството е предприело нужните ходове за запазването на младите и можещите в страната.

"Мисля, че Косово по принцип вече премина през този етап. Така например, ако си припомним, през 2015-2016 г. имаше доста значителна миграция на косовци към Европейския съюз. Тогава бяха взети мерки, за да се гарантира, че първо ще спре, а след това няма да се повтори", казва Шаша.

Косово се стреми един ден да се присъедини към ЕС, но Брюксел ясно заяви и на Косово, и на Сърбия, че трябва да решат спора си чрез диалог с посредници, за да се присъединят към блока.