Европа

Отбраната на Косово: До 2028 г. силите за сигурност стават професионална армия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Косовските сили за сигурност трябва да се превърнат в професионална армия според решение на парламента в Прищина. Очаква се този процес да приключи през 2028 г., а дотогава частично признатата държава ще получи модерни оръжия.

Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната вече потвърди, че ще продаде на Косово близо 250 ракети Javelin и оборудване за проследяване. Общата им стойност е 75 млн. долара. Косовският министър на отбраната коментира, че това ще помогне за достигането на стандартите на НАТО.

През 2023 г. 28% или около 4 млн. евро повече от предишните правителства бяха инвестирани в купуване на модерни оръжия. Дроновете "Байрактар" са един от многото видове модерни системи, с които са оборудвани силите за сигурност и които помагат за развитието в съответствия с плана за преход.

Еюп Мачедонци, министър на отбраната на Косово

Косово разполага с дронове от Турция и противотанкови ракетни системи от Великобритания. 

НАТО не подкрепя косовските сили с оръжие. Не НАТО продава оръжия, а конкретна нация, която е в правото си.

Джампиеро Романо, ръководител на офиса на НАТО в Белград

Доставките на ракетни комплекси в Косово предизвикаха недоволство в Сърбия.

Ракетната установка Javelin има две основни предимства. Първо, тя е много лека - тежи около 20 кг, така че е достатъчен един войник, за да я постави на позиция и да стреля по целта. Друго голямо предимство е, че поразява целите с атака отгоре, тосест там, където танковете и други бронивани машини са най-уязвими и имат най-слаба броня.

Горан Яничевич, Министерство на отбраната на Сърбия

По-рано от Сърбия заявиха, че са разочаровани от решението на САЩ да продава оръжия на Прищина. Според Белград въоръжените формирования, които може да действат в Косово, са тези, които са част от силите на НАТО, KFOR.