Цвят

Момиче от Косово рисува коледни сцени, за да помогне на майка си

От Euronews България Euronews България

В столицата на Косово, Прищина едно 15-годишно момиче използва таланта си, за да помогне финансово на самотната си майка по време на коледните празници. Ученичката по цигулка Рене Морина публикува пост в социалните мрежи, в който предлага нарисува зимни коледни сцени по прозорците на различни помещения срещу символично заплащане. Този уникален пост се разпространява бързо и Рене започва да получава много предложения от кафенета и различни предприятия. Сега тя използва всеки уикенд, когато не е на училище, за да рисува зимни гледки, снежинки и фигурки.

"Винаги съм обичала да рисувам. Винаги съм се чувствала свързана с това изкуство. Затова искам да помогна и на майка ми, защото харчовете, които имам като цяло, са големи и искам да я подкрепя финансово", Рене Морина.

Майката на Рене споделя, че е "дълбоко развълнувана" от инициативата на дъщеря си. Тя също така е изненадана от големия интерес и подкрепа от страна на хората.

"Като родител съм доста щастлива от изразената воля на Рене и нейната инициатива да ми помогне в тези условия на криза. Това наистина е трудно предизвикателство, да се ориентираш в днешната инфлация с единствен доход. Топлият прием на инициативата на Рене от страна на обществото, както в морална, така и във финансова подкрепа, е окуражаващ. Хората не само я приветстваха, но и я поканиха на различни местни места, за да демонстрира артистичния си талант", споделя майка й Раджмонда Скендери.

Изкуство на Рене докосва сърцето, тъй като събира хора от цялата общност. И тъй като календарът ѝ вече е запълнен с молби, майка ѝ се присъединява към нея, за да ѝ помогне да внесе празнично настроение в офиси и други помещения.