България

Вили Лилков: Необходимо е да се актуализират наемите, на които се отдава общинската собственост

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Вярно е, че парите в бюджета на София за 2024 г. Няма да стигнат ако искаме да направим всичко, което е на дневен ред и от което се нуждае София. От друга страна обаче бюджетът расте всяка година, ще се опитаме да го вдигнем, като увеличим приходната част. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ общинският съветник от “Синя София” Вили Лилков.

По думите му именно това са и голяма част от предложенията на общинските съветници – да бъдат вдигнати приходите. За пример Лилков посочи събираемостта на данъците и таксите, да бъдат увеличени приходите от глоби и санкции, както и да се актуализират наемите, на които се отдава общинската собственост.

500 млн. лв са предвидени за градския транспорт на столицата, а според Вили Лилков средствата не са много, защото се строят нови метростанции във връзка с разширението на метрото.

„В градския транспорт не става въпрос само за возилата, трябва да подобрим и материалната база, както и сервизите и депата за транспортните средства“, обясни още той.

Не трябва да забравяме и образованието, като около 40% повече са средствата в бюджета за него тази година, допълни общинският съветник.

Целия разговор вижте във видеото.