Политика

Областният управител на София върна разпределението на позициите в СОС

От Euronews България Euronews България
SOS BGNES

Областният управител Вяра Тодева върна за ново разглеждане решенията на Столичния общински съвет за избор на заместник-председатели и състави на комисиите. Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения, посочват от областната управа.

Според Тодева необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т. нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение.

Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС.

Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство, посочват от областвата управа.

След издаването на заповедта, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров заяви, че няма да позволи правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани. Петров ще проведе срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдят председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения.

"Съзнавам, че сега ще бъда атакуван от страна на т. нар. опозиция, че само няколко дни след избирането ми за председател на градския парламент, спирам неговата работа. Но аз именно от позицията, която заемам, няма да позволя правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани.

Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения. Очаквам всички колеги да подходят отговорно и да не се блокира повече работата за нашия град", посочи Петров, цитиран от БНТ.

"Предстои и внесеният от кмета Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета", допълва още той.