Политика

Групата на "Възраждане" в СОС се разпадна след избора на председател (Обновена)

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Групата на партия "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна след вота за председател на градския парламент, предаде БНТ.

За кандидатурата на кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров гласуваха четирима съветници от "Възраждане" - Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов, Севделина Петрова.

Това стана повод четиримата да бъдат изключени от групата в общинския съвет.

Емил Димитров, който беше номиниран от "Възраждане" за председател, получи три гласа. Толкова са и останалите съветници от групата - самият Емил Димитров, Ивайло Костадинов и Деян Николов.

Деян Николов определи гласувалите за Цветомир Петров за предатели и обяви, че са изключени от групата на партията. По думите му "през трите месеца договорки са се пазарували общински съветници от всички партии".

За да формира група в Столичния общински съвет, една политическа формация трябва да разполага с поне петима членове. След изключването на четиримата съветници от "Възраждане" партията вече разполага с трима свои представители.

Столичните общински съветници се споразумяха за председател от осмия опит. Постигнат е консенсус поста временно да заеме Цветомир Петров от „Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София“. 

Разбрахме се за временно техническо решение до края на политическия сезон, обясни Борис Бонев от ПП-ДБ-СС. Не става въпрос за сглобка, уточни Бонев и каза, че се демонстрира проява на отговорност.

На миналото заседание Цветомир Петров получи едва 26 гласа подкрепа за номинацията си за председател. Той е бил кандидат за евродепутат от листите на ВМРО през 2019 година.
Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме предварителни уговорки за комисии. Договорихме се единствено временно да изберем председател, съобщи Вили Лилков от "Синя София".

Работим по уточнената миналата седмица формула - нарече това тестов, карантинен, изпитателен период, за да може СОС да започне работа. Ще има много спекулации, затова - няма коалиция, няма мнозинство. Никой не дава подкрепа за напред, категоричен бе Карлос Контрера от ВМРО.

Политическо мнозинство в този общински съвет няма. ГЕРБ остава опозиция в София, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Подкрепата е техническа, тя е административна, уточни Прошко Прошков.


Вижте още във видеото.