Икономика

Евродепутат: Планира се изграждането на над 20 ядрени реактора в Европа в следващите 15 години

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Процесите около българските ядрени мощности се следят активно в Европейския парламент. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова.

По време на конференция, организирана от Пенкова в ЕП под надслов „Енергийна сигурност- основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България“ е била повдигната темата защо при положение, че има проект за АЕЦ „Белене“, който е завършен наполовина, ние започваме изцяло нов такъв, разказа евродепутатът.

Говорейки си с колеги от другите страни стана ясно, че се планира изграждането на над 20 реактора в следващите 15 години. Сами разбирате до каква степен това ще натовари и производството на всички мощности, недостигът на специалисти ще бъде виден. Тук нямам предвид само хората, които ще управляват тези централи, а и тези, които трябва да ги изградят.

"По отношение на финансирането, държавата трябва да е основен участник в такива стратегически дългосрочни проекти. Има обаче и доста възможности, които частните капиталови пазари предлагат", поясни още Цветелина Пенкова.

Целия разговор вижте във видеото.