Политика

Енергиен експерт: Правителството договаря непосилни цени за нови ядрени реактори

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Предстои огромен скандал около реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус, категоричен беше в „Добро утро Европа“ енергийният експерт Красимир Манов. Според него, правителствената делегациякоято отиде в САЩ преди седмица , е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18  млрд. долара. А това е непосилна цена за България, според Манов.

 

Ето какво още каза той:

Надяваме се след след евроизборите тази зелена щуротия и сделка да се преосмисли. Toва с протестите е ясно. ГЕРБ и ДПС оказват натиск върху некоалиционните си партньори. 

Тази делегация, която отиде в САЩ преди седмица, излезе информация, че са обсъждали цените реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус. Около 14 млрд. излиза строителството. Това е непосилна цена за България. Технологията на Уестингхаус не е одобрена от Европейския съюз все още. Преди 3 седмици чехите, които също ще строят атомна централа направиха търг и поканиха всички заинтересовани. 

Това нещо тотално ще съсипе България. Ние не можем да си позволим такава цена за реактор. Този въпрос трябва да бъде приключен и трябва да се направи търг.

Преди тази делегация в САЩ беше председателят на енергийната комисия Делян Добрев, той изнесе тази информация с цената, те затова се притесниха и отидха.

Не вярвам, че ще направят търг. Преди бяхме зависими от Москва, сега сме зависими от Вашингтон и няма да направят търг. Всички са зависими от посолството, но това 17-18 млрд. лв. да се дадат за един реактор, ще съсипе България. Французите например предлагат цена 17 млрд. лв. до ключ, а американците искат 17 млрд. лв. само за строителството.

Всичко в рекордния внос на ток през януари месец у нас идва от некадърно управление.

Ние сме част от Европейския съюз и плащаме квоти за въглероден диоксид, така че не можем да направим нищо.

Делян Добрев си е назначил в АЕЦ негови хора, всички хора там са на ГЕРБ и на ДПС.

Докато ГЕРБ и ДПС са във властта всичко опира до зависимости. Видяхте какво стана с ПАВЕЦ Чаира - съсипаха я, сега ще я оправят, но кога не се знае. За газ изобщо не се говори.

Посоката с възобновяемите източници на енергия е правилна. Аз съм "за" тези ветрогенератори в морето, те няма да се виждат от плажа и няма да пречат на туризма и риболова.

 

Цялото интервю вижте във видеото.