Икономика

Д-р Константин Тренчев: Ще има страхотен дефицит на ток, ако спрем въглищните централи

От Euronews България Euronews България

В случай че въглищните централи спрат работа, страната ще се изправи пред страхотен дефицит на енергия и ще се наложи внос на по-високи цени. Това заяви д-р Константин Тренчев, почетен президент на КТ „Подкрепа“. Той припомни, че произвеждаме основно ток от два източника – двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и въглищните централи. Но много скоро можем да се лишим от тези източници, според него.

„Токът трябва да дойде от някъде, трябва някой да го произведе. Произвеждат го тези структури, за които ви казах. Едната е на изчерпване – пети блок (на АЕЦ „Козлодуй“ – бел. ред.) ще бъде затворен 2027 година, а шести блок – 2029 година. Поради което ще отпаднат два гигавата от мощностите, които произвеждат ток“, посочи д-р Тренчев.

„Другата концентрация на производство е в Маришкия басейн. И там сегашното правителство е поело ангажимент да започне да затваря тези централи. Те може да ги затворят поради политическа воля. Друг е въпросът дали синдикатите ще им позволят, но ние ще се окажем със страхотен дефицит, ако се случи тази работа. И ще трябва да внасяме“, убеден е той.

Източник: БГНЕС.