Общество

Да се спре вносът на руски петрол от 1 март, реши парламентарната Комисия по енергетика

От Euronews България Euronews България

Парламентарната Комисия по енергетика реши да отпадне износът на преработени продукти от руски петрол на 1 януари 2024 г., а окончателният внос на петрол от Русия - на 1 март 2024 г., предаде БТА. Това стана чрез гласуване на два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Единият бе внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Делян Добрев и Радослав Рибарски на 8.12.2023 г., а на другия вносителите бяха Кирил Петков, Делян Пеевски, Бойко Борисов и Христо Иванов на 11.12.2023 г.

С 10 гласа "за", 4 "против" и без "въздържали се" депутатите от енергийната комисия приеха от 1 януари 2024 г. да отпадне износът на руски петрол и продукти, произведени с руски суров петрол, а от 1 март 2024 г. да се забрани вносът руски суров петрол в страната ни. Двата законопроекта предстои да бъдат разгледани в пленарна зала.

По този начин енергийната комисия в Народното събрание прие даденото от Европейската комисия (ЕК) изключение (дерогация) за България да отпадне по-рано.

С 9 гласа "за" и 4 "против" парламентарната Комисия по енергетика реши да отпадне допълнителната транзитна такса за руския газ.

"Промяната, свързана с "Булгартрансгаз", я направихме преди месец. От един месец министърът на финансите трябва да събира 20-те лева. Но той веднага предложи да отпадне, защото не може да ги събере", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев.