Европа

ЕК: България може да се откаже по-рано от дерогацията за руския петрол

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

България може да реши да не използва изключението, от което се облагодетелства относно вноса на руски петрол в ЕС. Според първоначалното решение на Съюза, дерогацията важи до края на 2024 г. Говорител на ЕК каза, че София е получила отстъпката, за да си гарантира сигурност на петролните си доставки от Руската федерация.

България може едностранно да реши да не използва отстъпката. Таванът на цените за руския петрол не важи за този внос към България и не засяга доставките по море. България получи отстъпката, за да има сигурност на петролните доставки. Знаем, че в България се обсъжда прекратяването на отстъпката по-рано от предвиденото и това е нормално.

Даниел Фери – говорител на ЕК

Ново изследване на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух показва, че българската рафинерия „Нефтохим“, собственост на руската „Лукойл“ е продължила да внася руски суров петрол над ценовия таван от 60 долара за барел.

Данните, които на агенция „Митници“, са цитирани от онлайн изданието „Политико“.

Общо доставките са на стойност около 690 милиона долара. А от тях в хазната на Кремъл са постъпили около 460 милиона долара. С тези средства руската военна машина е финансирала войната си в Украйна, твърди „Политико“.