Свят

Украйна ремонтира ядрените си реактори, за да са готови за зимата

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинските атомни електроцентрали, разположени на територия, държана от Киев, ще бъдат напълно готови за работа през зимата, за да осигурят електроенергия за страната. Това съобщи украинският оператор на атомна енергия.

Цялата енергия, с която разполагаме, ще бъде предоставена на електропреносната мрежа, заяви ръководителят на "Енергоатом" Петро Котин, след като някои реактори бъдат обслужени преди зимата. Той говори в централата в Пивденноукраинск в Южна Украйна по повод повторното пускане в експлоатация на един от трите реактора, всеки с мощност 1000 мегавата.

Преди войната работеха всички енергийни блокове - общо 15. По онова време централата в Запорожие носеше мощност от 6180 мегавата. Сега разполагаме с 5400 мегавата. Имаме четири енергоблока в ремонт. Когато те се върнат, ще можем да доставим 7 400 мегавата в нашата енергийна система или дори 7 600 мегавата. Ако Запорожката централа работеше, тогава изобщо нямаше да имаме проблеми в енергийната система.

Петро Котин, президент на "Енергоатом"

Украйна ще навлезе в зимния сезон с девет реактора с пълен капацитет, обясни още Котин, като добави, че четири реактора, които в момента са в ремонт, ще бъдат пуснати в експлоатация преди ноември. Понастоящем страната разполага с 3 електроцентрали с общо 9 реактора на територията под неин контрол. 

Четвъртата атомна електроцентрала, която е и най-голямата в Европа, е Запорожката централа, в която има шест реактора. От март 2022 г. тя е окупирана от руските сили. Котин добави, че е жизненоважно да се възстанови контролът върху Запорожската централа с мощност 6000 мегавата, за да се доставя електроенергия на Украйна.

От началото на юни войските на Киев водят контраофанзива в района на Запорожие в източната и южната част на Украйна в опит да си върнат териториите, държани от Русия от началото на инвазията през февруари 2022 г.

Според Котин украинските атомни електроцентрали не са били пряко засегнати от вълната от руски удари по енергийната инфраструктура през есента и зимата на миналата година, които прекъснаха електрозахранването на милиони украински домове.

Шефът на „Енергоатом“ не е изненадан от изявлението на Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, която не е открила експлозиви на покрива на централата в Запорожие.

В началото на юли Украйна обвини Москва, че подготвя провокация, като армията заяви, че на покривите на трети и четвърти реактор са били поставени предмети, подобни на взривни устройства.