Европа

Страховете за Запорожката атомна електроцентрала не стихват

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Напрежението около окупираната от Москва украинска атомна електроцентрала в Запорожие не стихва, както и страховете от ядрена катастрофа с огромни размери.

Окупираната от Русия АЕЦ „Запорожие“ в Южна Украйна е в състояние на повишена готовност, след като тази седмица Киев и Москва се обвиниха взаимно в планиране на тайна атака. Русия отхвърли обвиненията на Киев, че е поставила експлозиви на покрива на централата, за да симулира нападение и предупреди, че ще отговори с изключителна жестокост на всяка украинска атака. На фона на взаимните обвинения, продължава и страхът от извънредна ситуация.

 

Вярваме, че всичко е възможно. С това не трябва да се шегуваме. Не знаем на какво са способни тези хора, които са нахлули в страната ни. Те могат да имат всичко в главите си. Така че да, вярваме, че заплахата е реална.

Валерий Голован, полицай

Ако те взривят атомната електроцентрала, това ще засегне Русия, или поне половината Русия със сигурност. Както и половината от Европа. Чернобил е нищо в сравнение с нашата атомна електроцентрала.

Наталия Федош, евакуирана от Енергодар

Ръководителят на Гражданска защита и безопасност на живота на Запорожка област съобщи, че подразделенията на службата ще се включат, ако се наложи при чистенето на хората и техниката, които напускат замърсения район.

 

В случай на бедствие ще бъдат активирани съответните планове за реагиране, които вече са подготвени и тествани. Само през миналата седмица ги упражнихме отново. Дежурните звена ще участват в обеззаразяването на хората и оборудването, които напускат заразения район.

Олексий Арнаутов, ръководител на Гражданска защита

Международната агенция за атомна енергия многократно предупреждава за рисковете от радиоактивна катастрофа заради боевете около най-голямата ядрена централа в Европа. Ядрения надзор призова за допълнителен достъп, за да потвърди липсата на мини или експлозиви на мястото. Експертите, присъстващи на място, не са успели да получат достъп до покривите на реакторни блокове 3 и 4, както и до части от турбинните зали и охладителната система на централата.

Според украинското разузнаване рискът от атака срещу електроцентралата е намалял. Според западните медии за това е допринесъл разговор между руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин.