Европа

Руски ракетни удари раниха жители на Киев, в Одеса имаше прекъсвания на тока

От Euronews България Euronews България
Ukraine AP (2) Украински спасители се разхождат сред развалините на сграда в квартал Печерский след руска въздушна атака в Киев. Снимка: АП

Отломки от руски ракети са разрушили част от триетажна сграда в Киев и са ранили най-малко 10 души в целия град, съобщи Ройтерс.

По време на нападението се е наложило ученици да бягат, за да се прикрият, заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

Страничната част на сградата, в която се намирали физкултурният салон и изложбената зала на художествената академия, била превърната в отломки в район, пълен с многоетажни жилищни сгради.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили две балистични ракети, изстреляни от окупирания Кримски полуостров, на повече от 500 км. Отломки от ракетите са паднали в столичните райони Соломянски, Холосиевски и Дарницки, съобщиха от градската администрация в Киев. Улицата пред сградата беше осеяна с тухли и автомобили, покрити с дебел слой прах.

Една жена, работеща в сградата, е пострадала, съобщи изпълняващият длъжността министър на културата Ростислав Карандиев. "По предварителна информация никой не е загинал", добави той. Най-малко девет други души са били ранени в района, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

Президентът Володимир Зеленски призова съюзниците на Украйна да предоставят повече средства за противовъздушна отбрана.

По-рано днес стана ясно, че в Одеса е имало прекъсвания на електрозахранването, след като руска атака с дронове повреди съоръжение за високо напрежение.

Одеската администрация информира, че градът и областта са били подложени на атаки от няколко вълни дронове, изстреляни от Русия. 4 от тях са били свалени над Одеса и съседната Николаевска област. Отломки от паднал дрон са предизвикали пожар в енергийно съоръжение, който е бил потушен бързо.