Европа

Трима от четиримата нападатели в Красногорск признаха вината си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Басманният районен съд в Москва повдигна обвинения за извършване на терористичен акт срещу 4-ма заподозрени за атентата в концертна зала в Красногорск. 

И четиримата бяха показани пред журналистите, но предварителните заседания се проведоха при закрити врата. Съдът наложи постоянен арест и за четиримата до 22 май.

Заподозрените имаха видими наранявания, а единият от тях бе донесен в съдебната зала на носилка. Трима от четиримата обвиняеми признаха вината си.

Смята се, че всички са граждани на Таджикистан. В първите заседания не бе казано нищо за възможните мотиви на нападателите. Тъй като групировката "Ислямска държава-Хорасан" пое отговорност за атентата, това предизвика тревога в редица западни държави – френското правителство повиши до максимално нивото на терористична заплаха.

Руският президент Владимир Путин настоява, че в атаката има "украинско участие", твърдейки, че извършителите са искали да избягат в Украйна. Тези твърдения бяха отхвърлени категорично от Киев и Вашингтон.

Самият Путин не посети мястото на атаката, а предпочете да се помоли в параклис в резиденцията си в Ново-Огарьово, на 10 км от Москва.

В неделя в Русия бе ден на национален траур в памет на жертвите. По последни официални данни загиналите са 137, а ранените – 182-ма.

В изгорелите горни етажи на концертната зала екипи за издирване разчистват останките, докато следователи продължават да събират доказателства. Те съобщиха, че вече са намерени 4 комплекта бойно снаряжение, повече от 500 патрона и 28 пълнителя, както и два автомата Калашников.