Европа

Украински войници споделят, че все повече разчитат на дронове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Освен обичайната артилерия, безпилотните летателни апарати са станали незаменима част за 71-ва бригада "Егер" на украинската армия. Нейните войници в продължение на месеци се сражават в покрайнините на град Авдеевка в Донецка област.

„Използването на такива безпилотни летателни апарати наистина помага за спасяването на живота на войниците и намалява броя на необходимия персонал на фронтовата линия, което е много важно. Операторите, използващи ги, неведнъж са възпирали и отблъсквали нападения, удържали са позициите ни, а това позволява на нашите момчета да дишат свободно“, споделя украински войник.

Според него атакуващите дронове са част от бъдещето на военните стратегии. Загубата на град Авдеевка през февруари беляза края на един дълъг, изтощителен период на отбрана за украинските военни. Една бригада е защитавала един и същ квартал в продължение на месеци без прекъсване. Други бригади пък са били в града в продължение на почти две години. Те споделят, че боеприпасите са били на привършване, а руските сили са нанасяли десетки въздушни удари всеки ден.

Те увеличиха значително темпото на ударите. Количеството на управляемите въздушни бомби и ракети нарастваше с всеки изминал ден

„Батяр“, 71-ва бригада

71-ва бригада продължава да държи позициите си. В момента те използват като свое основно оръжие американските си 105-милиметрови гаубици М101.

„Целият свят ще спечели, ако ние постигнем тази победа. Ако мнозинството осигури по-голямо количество подкрепа и ако доставките бъдат осъществени възможно най-скоро, то тогава ние ще постигнем тази важна цел“, казва „Батяр“

Въпреки че Русия превъзхожда по оръжие и численост Украйна във войната, безпилотните атаки на Киев са дали нова надежда на войниците. През последните месеци Украйна страда от остър недостиг на осигурени от Запада боеприпаси, което ограничава способността ѝ да нанася удари срещу настъпващите руски сили. Киев многократно призовава за изпращане на повече боеприпаси, като в момента основната помощ идва от страните от НАТО.