Цвят

Може ли българското кисело мляко да се произвежда на Марс?

От Euronews България Euronews България

Може ли българското кисело мляко да се произвежда в космоса и на Марс? Темата коментираха в ефира на „Добро утро, Европа“ изследователката и пътешественик Изабела Шопова и проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките.

 

„Условията в Юта са много сходни с реалните условия на Марс, поне в геологичен план, и поради тази причина е избрано това място за марсианска пустинна изследователска станция. Аз имах възможност да съм там за мисия в продължение на две седмици през ноември 2022 година. Един от експериментите ни беше да демонстрираме, че може да се заквасва кисело мляко, по-специално българско кисело мляко с български лактобактерии, от млякото на прах, с което разполагат астронавтите“, обясни Шопова.

Млякото беше всеки път с прекрасна консистенция. Беше вкусно. Екипажът го цени много“, посочи изследователката.

Нашите разработки също могат да се качат в космоса, защото ние притежаваме не само охарактеризирани добрите бактерии на българското кисело мляко, но също така едни други добри бактерии, които сега са много популярни като пробиотици. Тоест ако ние добавим към закваската за кисело мляко други лиофилизирани, отново както тя е използвала закваска за кисело мляко в суха форма – те са жизнени, но са приведени в хибернация, тоест готови са да се събудят и да направят вкусен продукт, тогава те могат още по-добре да подпомогнат здравето на астронавтите. Това са пробиотични бактерии, които ние сме доказали, че имат положителен ефект върху имунна система, дори продуциращи прекурсори на този серотонин и хормон на доброто настроение“, каза проф. Данова.

 

Целия разговор вижте във видеото.