Цвят

Все по-близо до успех: Мегаракетата Starship беше изгубена във финалната фаза на тестовия полет

От Euronews България Euronews България

Starship, най-мощната ракета в света, прелетя по-далеч и по-бързо от всякога по време на третия си изпитателен полет, въпреки че в крайна сметка беше изгубена при повторното си навлизане в атмосферата над Индийския океан, съобщиха от SpaceX, цитирани от БГНЕС.

Излитането от базата Starbase на компанията в югоизточен Тексас стана около 8:25 ч. местно време (13:25 ч. по Гринуич) и бе предавано на живо в уебкаст, който в крайна сметка бе наблюдаван от над 3,5 млн. души в платформата X.

Елегантната мегаракета е от жизненоважно значение за плановете на НАСА за кацане на астронавти на Луната по-късно това десетилетие - и за надеждите на Илон Мъск за евентуално колонизиране на Марс.

Два предишни опита завършиха с грандиозни експлозии, макар че това не е непременно нещо лошо: компанията е възприела бърз подход на принципа "проба-грешка", за да ускори разработката, и тази стратегия е донесла успех в миналото.

Когато двете степени на Starship се обединят, ракетата е висока 121 метра.

Нейният супертежък ускорител произвежда тяга от 74,3 меганютона, което е почти два пъти повече от втората по мощност ракета в света - Space Launch System (SLS) на НАСА - въпреки че последната вече е сертифицирана, а Starship все още е прототип.

Третият тест за изстрелване на Starship в напълно комплектована конфигурация беше най-амбициозният досега и компанията заяви, че е успяла да постигне много от целите си.

Те включваха отваряне и затваряне на вратата за полезен товар на Starship, за да се провери способността му да доставя спътници и други товари в космоса.

Кадри с висока резолюция от бордова камера показаха как Starship изстрелва двигателите си в космоса, а на заден план се виждаше формата на Земята. Той разви максимална скорост от над 26 000 км/ч и достигна височина от над 200 км.

Starship прелетя половината земно кълбо, след което започна фазата на спускане над Индийския океан, като инженерите се радваха, че топлинният щит на кораба, съставен от 18 000 шестоъгълни плочки, грее в червено.

Но наземният контрол спря да приема сигнали, когато корабът се намираше на 65 км над морското равнище, и дикторите обявиха, че корабът е "изгубен", преди да успее да постигне крайната си цел - да се плисне във водата.

"Starship ще направи живота многопланетарен", написа след това Мъск, милиардерът и основател на компанията, в X, подчертавайки напредъка, постигнат при този изпитателен полет.

Първият т.нар. "интегриран" тест беше проведен през април 2023 г.

SpaceX беше принудена да взриви Starship в рамките на няколко минути след старта, тъй като двете степени не успяха да се разделят.

Ракетата се разпадна в огнено кълбо и се разби в Мексиканския залив.

Вторият тест през ноември 2023 г. се справя малко по-добре: След това и двете се взривиха над океана, което компанията евфемистично нарече "бързо непланирано разглобяване".

Стратегията на SpaceX за провеждане на тестове в реалния свят, а не в лаборатории, се е отплатила в миналото.

Нейните ракети Falcon 9 се превърнаха в двигатели за НАСА и търговския сектор, а интернет сателитната мрежа Starlink вече покрива десетки държави.

Но часовникът тиктака, за да може SpaceX да бъде готова за планираното от НАСА завръщане на астронавти на Луната през 2026 г., използвайки модифициран космически кораб Starship като спускаем апарат.

В огледалото за обратно виждане се приближава Китай, който планира да приземи първия си екипаж на Луната през 2030 г.

SpaceX не само трябва да докаже, че може да изстрелва, лети и приземява Starship безопасно - тя трябва също така да покаже, че може да изпраща множество "Starship tankers" в орбита, за да зарежда основния Starship за по-нататъшното му пътуване до Луната.