Свят

2023 г. е една от най-успешните за космонавтиката

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

2023-та бе белязана от главоломен скок в изследването на Космоса. „СпейсЕкс“ тества най-голямата ракета в света „Старшип“, а НАСА успя да пренесе на Земята първите проби от астероид. И още – направен бе пробив в космическия туризъм. 

Компанията на Илон Мъск SpaceX за пръв изстреля в Космоса своята ракета Starship. Първият полет не продължи дълго, но той трябваше да покаже дали огромният кораб може трайно да се издигне в атмосферата.

„Илон Мъск построи най-голямата и най-мощна ракета в света и видяхме дебютното й излитане от южен Тексас през април 2023 г. Полетът не продължи дълго, около 4 минути, преди ракетата да избухне в небето над Мексиканския залив, край бреговете на Тексас. Нямаше хора на борда, нито дори полезни товари. Това беше тестов полет, предназначен да провери колко високо може да се издигне тази ракета“, казва Марша Дън – кореспондент на Асошиейтед прес за космическите изследвания.

При втория опит – през ноември – Starship отбеляза по-голям успех. Бустерът изпрати ракетата към Космоса, но комуникацията с нея бе загубена след излитането от южен Тексас и SpaceX обяви, че превозното средство се е повредило. Но все пак част от кораба достигна Космоса.

Starship, който разполага с 6 двигателя и може да побере до 100 души, ще се използва за изстрелване на сателити в ниска околоземна орбита, включително сателитите на Мъск Starlinks за разпространение на интернет. А в обозримо бъдеще с тази ракета ще полетят хора за Марс.

През тази година американската авиокосмическа агенция успя да донесе проби от астероида Бену, до който стигна корабът Озирис-Рекс. Той спусна капсула от височина 100 000 километра на военен полигон в Юта. Така скални частици от Бену стигнаха успешно Земята.

„Учените се интересуват от астероидите, защото те са запазени градивни елементи от ранните времена в Слънчевата система. Колкото повече научаваме за тях, толкова повече ще можем да се защитим в случай че някой астероид се насочи към Земята и трябва да го отклоним от курса му“, допълва Дън.

Астероидите са толкова привлекателни за науката, че НАСА изпрати космическия кораб „Психея“ към огромен богат на метали астероид със същото име. Учените се надяват евентуални проби от него да хвърлят повече светлина върху други скалисти планети.

Големият астероид с формата на картоф обикаля около Слънцето в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. „Психея“ трябва да го достигне през 2029 г.

Космическият туризъм продължи да процъфтява, като компанията „Върджин Галактик“ започна комерсиални полети със своя реактивен самолет SpaceShip Two. Той премина за малко границата на открития Космос, на височина от 88 км, поставяйки пътниците в състояние на безтегловност.

Билетът струва 450 000 долара.