Цвят

На Марс е имало вода много по-дълго време, отколкото учените са предполагали

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В продължение на повече от десетилетие марсоходът "Кюриосити" изследва кратера Гейл на планетата Марс и анализира минералите на повърхността му. Кратерът е с диаметър 154 км и се намира южно от марсианския екватор. В него има планини с височина над 5 километра, изградени на пластове от езерни и речни седименти, а след това от пустинни седименти, донесени от марсианските ветрове през периода, след като планетата е пресъхнала.

Учените винаги са се интересували от този район, тъй като смятат, че геологията му показва, че може да е бил езеро. Но не само фактът, че на Марс е имало вода, вълнува учените. Те смятат, че изображенията от "Кюриосити" показват, че на червената планета е имало вода много по-дълго време, отколкото са предполагали досега. Те също така смятат, че е имало много повече вода, отколкото са смятали първоначално. Това се дължи на необичайните образувания в скалите и седиментите, открити на неочаквани места в кратера. 

Ние разбираме, че в ранната история на Марс е имало вода. Но след това преди 3 милиарда години Марс е пресъхнал. И това се е случило приблизително в същото време, когато на Земята се е развил животът. Смятаме, че тогава действително е могло да съществува живот и на Марс.

Д-р Стивън Банъм, водещ автор на изследването, Имперски колеж Лондон

Според учените тези факти означават, че животът на Марс е започнал своето развитие наравно с живота на Земята. Банъм допълва обаче, че докато на Земята условията на околната среда са продължили да бъдат благоприятни за живота, на Марс те са се влошили.

Марс е започнал да губи атмосферата си и започнал да пресъхва. Така че цялата тази вода, която е била на повърхността, е започнала да се изпарява и да изчезва в атмосферата, а след това и в космоса.

Д-р Стивън Банъм, водещ автор на изследването, Имперски колеж Лондон

Марсоходът "Кюриосити" продължи да разкрива тайните на червената планета дълго след като се очакваше апаратът да изгасне. Очаква се той да може да продължи мисията си поне още няколко години и да разкрие още от тайните на червената планета.