Свят

НАСА хвърли светлина върху скални проби от Марс

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Марсоходът "Пърсивиърънс" на НАСА е във втората си научна кампания, събирайки проби от скални ядра в област, смятана от учените за най-добра перспектива за намиране на признаци на древен микробен живот на Марс.
Роувърът е събрал 4 проби от древна речна делта в кратера Джезеро от 7 юли насам, с което общият брой на убедителните образци достигна 12.

 

Джезеро беше избран за тази мисия, защото отговаря на няколко ключови цели и ни позволява да изследваме древна обитаема среда. Да търсим доказателства за възможен живот в скали, отложени преди около три и половина милиарда години. Искам да подчертая, че тази мисия не търси съществуващ живот - като микроорганизми. Вместо това гледаме в много далечното минало, когато климатът на Марс е бил много различен от днешния.

Кен Фарли, научен ръководител на "Пърсивиърънс" 

45 км широк, кратерът Джезеро съдържа делта - древна ветрилообразна структура, образувала се преди около 3.5 милиарда години при сливането на река и езеро.

 

Мисията се развива изключително добре. Постигаме много добър напредък в разбирането на геоложката история, попадаме на някои изненади в историята на кратера. Напредваме добре и в събирането на набор от проби и връщането им на Земята. Наборът от проби, събрани досега, е достатъчно добър, че сега обмисляме поставяне на подгрупа от тях на повърхността на Марс като цел за бъдещите мисии, които ще върнат обратно.

Кен Фарли, научен ръководител на "Пърсивиърънс"

"Пърсивиърънс" изследва седиментните скали на делтата, образувани, когато частици с различни размери се утаяват в някогашната водна среда. По време на първата си мисия марсоходът изследва дъното на кратера, откривайки скала, образувала се дълбоко под повърхността от магма, или от вулканична дейност.