Общество

Габриела Руменова, „Ние, потребителите“: Проверявайте всяка информация поне от два източника

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Все по-често и в България научаваме за случаи на откраднати самоличности, за създаването с помощта на генеративен изкуствен интелект на фалшиви изображения, видеа и реклами, с цел продажба на стоки и извършване на финансови измами. В очакване сме институциите в Европа, а и у нас, да приемат специално законодателство в тази област.

Тазгодишното мото за отбелязването на Световния ден на потребителя – 15 март, е именно генеративният изкуствен интелект. Темата коментира Габриела Руменова, основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

„Рискът от дезинформация е един от идентифицираните рискове от европейските власти, с които те са решили да се борят, създавайки Закон за изкуствения интелект. В сряда беше одобрен от евродепутатите този закон, предстои да бъде приет от Съвета на ЕС и тогава този регламент ще влезе в действие във всички национални законодателства. Но дотогава посланието е всички ние да бъдем бдителни. Всяка една информация, която стига до нас, да я проверим поне от два независими източника – правилото на журналистиката“, съветва Руменова.

Цялото интервю вижте във видеото.