Свят

Ескалация на напрежението: Най-малко 12 души са убити при безредици в Хаити

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Haiti Voenni AP Снимка: AP архив

Най-малко 12 души са били убити в богато предградие на столицата Хаити. Имаше съобщения за грабежи и кражби на електрическо оборудване, което е прекъснало електрозахранването. Властите не са коментирали събитията, свързани със смъртните случаи.

Въоръжените банди, които през последните години увеличават властта си, се възползваха от отсъствието на министър-председателя Ариел Хенри по-рано този месец, за да увеличат насилието, атакувайки инфраструктура, включително полицейски участъци и правителствени учреждения. Подложен на международен натиск и блокиран в Пуерто Рико, преди седмица премиера Ариел Анри обяви оставката си в очакване на назначаването на съвет и временен заместник, но преходният съвет все още не е назначен на фона на разногласията на някои от групите, предложили свои представители. Говорител на Държавния департамент на Съединените щати от своя страна заяви, че съставът на съвета може да бъде финализиран "много скоро". 

Не е преувеличено да се каже, че това е една от най-тежките хуманитарни ситуации в света. Насилие продължава да прави ситуацията със сигурността в Хаити нетърпима и това е регион, който изисква нашето внимание и действия. Разбирам, че хаитянските заинтересовани страни са много близо до финализиране на членството и продължават да водят активни дискусии с лидерите на Кариком по отношение на състава на преходния президентски съвет.

Ведант Пател, главен заместник-говорител на Държавния департамент

Местните медии съобщиха, че католическата църква на Хаити няма да участва в съвета, както се очакваше по-рано, за да запази "морална дистанция". Лидерите на въоръжените групировки, които отдавна се опитват да свалят Анри, предупредиха за "битка" за Хаити и заплашиха политиците, които се присъединят към преходния съвет. Жителите са изправени пред все по-голям недостиг на храна и медицински грижи, тъй като транспортните фирми са променили маршрутите си.