Свят

Защо в Хаити цари такъв хаос?

От Euronews България Euronews България
Haiti Violence AP

Автор: Майкъл Вайсенщайн, Асошиейтед прес

 

Лидерите използват улични банди, за да получат власт. След това бандите стават по-силни.

 

Премиерът на Хаити беше видян за последен път в Пуерто Рико, където преговаряше за завръщането си в родината си, обхваната от насилие и контролирана от тежко въоръжени гангстери. Съдбата му е във въздуха, а ситуацията в Хаити се влошава с всеки изминал ден, и светът се чуди дали страната ще изпадне в пълна анархия, или ще се възстанови някакво подобие на ред.

 

Какво се случва в Хаити?

Лесно е да се обвинят за последния взрив на насилие в първата свободна черна република на Запада дългогодишната бедност, наследството от колониализма, широко разпространеното обезлесяване и намесата на Европа и САЩ. Редица експерти обаче заявиха пред Асошиейтед прес, че най-важната непосредствена причина е по-скорошна: Нарастващата зависимост на хаитянските управници от уличните банди.

От десетилетия Хаити не разполага с постоянна армия, нито с добре финансирана и стабилна национална полиция. Интервенциите на ООН и на САЩ са идвали и са си отивали. Без солидна традиция на честни политически институции, хаитянските лидери използват въоръжени цивилни граждани като инструмент за упражняване на властта.

Сега държавата е фатално слаба и на нейно място се появяват банди. Лидерите на бандите, по странни причини, провеждат пресконференции. И мнозина ги смятат за бъдещи участници в преговорите за бъдещето на страната.

 

Как Хаити стигна дотук?

През 90-те години на миналия век беше наложено ембарго, след като военните свалиха президента Жан-Бертран Аристид. Ембаргото и международната изолация съсипаха малката средна класа в страната, казва Майкъл Дейбърт, автор на "Записки от последния завет: Хаити няма да загине" и "Хаити няма да загине: Неотдавнашна история".

След като подкрепяните от САЩ сили на ООН изтласкват лидерите на преврата през 1994 г., спонсорираните от Световната банка структурни промени водят до внос на ориз от САЩ и опустошават селското земеделско общество, казва Дейбърт.

Момчетата, които нямаха работа, се втурнаха към Порт-о-Пренс и се присъединиха към бандите. Политиците започнаха да ги използват като евтино въоръжено крило. Аристид, свещеник, превърнал се в политик, се прочу с това, че използва гангстери.

През декември 2001 г. полицейският служител Ги Филип атакува Националния дворец при опит за преврат, а Аристид призовава гангстерите да се вдигнат от бедняшките квартали - казва Дейбер.

"Това не беше полицията, която защитаваше Националния дворец на своето правителство", спомня си Дейберт, който е бил там. "Това бяха хиляди въоръжени цивилни граждани."

"Сега имате различни политици, които от години си сътрудничат с тези банди, и ... това избухна в лицето им", допълва той.

 

Как слабата чуждестранна намеса е навредила на Хаити?

Много от бандите се оттеглиха в лицето на MINUSTAH, силите на ООН, създадени през 2004 г.

Рене Превал, единственият демократично избран президент, спечелил и завършил два мандата в страна, известна с политическите си сътресения, зае твърда позиция по отношение на бандите, като им даде възможност да изберат "да се разоръжат или да бъдат убити", казва Робърт Фатън, професор по правителствени и външни отношения в Университета на Вирджиния.

След неговото президентство следващите лидери в най-добрия случай са били леки към бандите, а в най-лошия - обвързани с тях, казва той.

Фатън каза, че всеки ключов участник в хаитянското общество е имал свои банди, като отбеляза, че сегашната ситуация не е уникална, но се е влошила с по-бързи темпове.

"През последните три години бандите започнаха да придобиват автономност. Сега те са самостоятелна сила", казва той и ги оприличава на "мини-мафиотска държава".

"Автономията на бандите е достигнала критична точка. Ето защо сега те са способни да налагат определени условия на самото правителство", каза Фатън.

"Тези, които създадоха бандите, създадоха чудовище. И сега това чудовище може да не е изцяло подвластно, но има способността да блокира всяко решение", каза той.

 

Как парите на бандите вредят на Хаити?

Бандите, както и много хаитянски политици и бизнесмени, печелят пари от незаконни "данъци", събирани чрез изнудване, отвличания и контрабанда на наркотици и оръжие, казва Фатон.

"В района има всякакви престъпни мрежи", казва той.

След Превал бандите, политиците и бизнесмените извличат всеки долар, който могат, казва Франсоа Пиер-Луи, професор по политически науки в Куинс Колидж към Градския университет на Ню Йорк.

"Това беше отворен ден за бандите, наркотиците, страната, основно... се превърна в държава, в която се търгува с наркотици", каза той. "По принцип бандите получиха власт и не само я получиха, но и имаха държавна защита, политици, които ги защитаваха."