Свят

Хаити обяви тридневно извънредно положение

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хаити обяви 72-часово извънредно положение и полицейски час в столицата и околностите ѝ. Това се случва заради две масови бягства от затвори и нарастващата несигурност в страната.

През уикенда въоръжени банди щурмуваха на-голямото наказателно заведение в столицата Порт-о-Пренс. При суматохата се съобщава за смъртта на най-малко 12 души и бягството на около 4 000 затворници. Лидерите на бандите твърдят, че искат да принудят министър-председателя Ариел Анри, който е извън страната, да подаде оставка. Групите, които целят да го свалят, контролират около 80 % от Порт-о-Пренс. 

 

През изминалата нощ ситуацията беше много трудна. Бунтът в затвора ни постави в непосредствена опасност. Това, което направихме, беше да се укрием. Чухме много изстрели. Беше ни страх за живота си. Решихме обаче да останем в килиите си. 

Карлос Гереро, затворник

Последната ескалация на насилието започна в четвъртък, когато министър-председателят на страната замина за Найроби, с цел да обсъди изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити. Това е нужно, тъй като по данни на ООН Националната полиция на страната разполага с около 9000 служители, които трябва да осигурят сигурността на повече от 11 милиона души. В същото време лидерът на най-голямата улична банда Джими Шеризие обяви координирана атака за отстраняването му.

Ситуацията в страната е нестабилна вече почти 10 години. Това стана след убийството на демократично избрания президент Жувенел Моис. Впоследствие той бе заменен от Ариел Анри, който обаче не е провеждал избори от 2016 г. насам. По силата на политическо споразумение през тази година трябваше да се проведе вот, а самият Анри трябваше доброволно да се оттегли от поста си до 7 февруари. Поради сложната ситуация обаче това не се случи.