Свят

Столицата на Хаити бе блокирана от улични банди

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Столицата на Хаити Порт о Пренс бе блокирана, а горящи барикади в няколко квартала принудиха жителите на града да потърсят подслон или да се крият по домовете си. Все още не е ясно кой е организирал и участвал в нападението срещу квартал Солино. В Солино живеят много полицейски служители и от четири дни кварталът е под обсада, а жителите се опасяват насилието да не се разпространи в цялата столица. Ако тази част на града падне, бандите ще имат лесен достъп до райони като Канапе Верт, които досега са останали мирни и до голяма степен безопасни.

Искаме всички да направят нещо. Цялата република трябва да се вдигне, за да накара Ариел Хенри да отговори. Не можем повече да се съпротивляваме сами срещу бандите. Нищо не функционира, дори и демократичните институции. Искаме избори без банди. Цялата страна е контролирана от престъпници.

Рене Аугуст, протестиращ жител

Нападението може да отбележи повратна точка за бандите, които понастоящем контролират близо 80 % от Порт-о-Пренс. Те са заподозрени в убийството на близо 4 000 души и отвличането на още 3 000 през миналата година. Според властите полицията не успява да се справи с постоянните набези и атаки. Хаити очаква разполагането на чуждестранни въоръжени сили, ръководени от Кения, които да помогнат за потушаването на насилието. Припомняме, че те бяха одобрени от Съвета за сигурност на ООН през октомври. Очаква се на 26 януари съдът в Кения да се произнесе по заповедта, която в момента блокира разполагането.