Свят

Министър-председателят на Хаити: ООН трябва да предприеме спешни действия за мира в страната

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри призова световните лидери по време на Общото събрание на ООН да разрешат разполагането на комбинирани полицейски и военни сили на опустошения от конфликта остров. Целта е да се цитирам "възстановят мирът и редът" в страната. През последните месеци в столицата на Хаити Порт-о-Пренс и околните райони се наблюдава рязко нарастване на насилието от страна на улични банди, като от април до юни са регистрирани над 1800 убити, ранени или отвлечени хора. Това е с 14% повече в сравнение с първите три месеца на годината, според последните статистически данни на ООН.

Влошаването на ситуацията със сигурността през последните седмици доведе до нова хуманитарна криза с разселени граждани. Повече от 25 училища в столицата се използват от хора, останали без дом, чийто брой се оценява на над 16 500 души.

Ариел Хенри, първи министър на Хаити

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън обеща 100 млн. долара в подкрепа на предложените многонационални сили, ръководени от Кения, и призова други държави да направят подобни вноски. Държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ ще предоставят логистична, включително разузнавателна, въздушна, комуникационна и медицинска подкрепа на мисията, която все още трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН. Освен Кения, която ще ръководи операцията, Ямайка, Бахамските острови и Антигуа и Барбуда са обещали да изпратят персонал.

Ежедневието на хората в Хаити е много трудно. Ето защо Съветът за сигурност трябва да предприеме спешни действия, като разреши разполагането на многонационална мисия за подкрепа на сигурността в Хаити.

Ариел Хенри, първи министър на Хаити

Според последни данни уличните банди контролират близо 80 % от столицата Порт-о-Пренс.