Свят

Съдът в Кения забрани изпращането на полицаи в Хаити

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Върховният съд на Кения забрани на правителството да изпрати полицаи за борба с бандите в Хаити. Съдията твърди, че мисията ще бъде незаконна, тъй като Съветът за национална сигурност няма правомощия да изпраща полицаи извън Кения. Той добави, че Съветът може да възлага тази задачи от този тип само на военни, а не на полицаи.

Миналата година Кения доброволно се съгласи да оглави многонационални сили за сигурност в Хаити, за да потуши насилието на бандите. Съдията обясни още, че кенийското законодателство позволява на правителството да изпраща полицейски служители в друга държава само ако между Кения и приемащата страна съществува реципрочно споразумение. Кенийското правителство от своя страна коментира, че ще обжалва решението. 

С настоящото решение се издава заповед, с която се забранява изпращането на полицейски служители в Хаити или в която и да е друга държава. Ако това бъде направено, отговорните ще понесат последствията си.

Чача Мвита, съдия от Върховния съд

Миналата година министър-председателят на Хаити Ариел Анри поиска от ООН спешно да разположи многонационални сили. Той заяви, че правителството му е било смазано от бандите, които контролират 80% от столицата Порт-о-Пренс.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложението на Кения да оглави силите, а кенийските законодатели одобриха разполагането им. В Хаити евентуалното разполагане на сили получи смесени реакции от страна на местните.