Свят

Музика насред изстрели: Как неправителствена организация в Хаити спасява деца от насилието

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В столицата на Хаити Порт-о-Пренс не е необичайно да се чуват изстрели, които мнозина свързват с бандите. Но тук, в тази зала, това не е насилие, а музика. Стотици деца от цял Порт-о-Пренс се събират за да свирят заедно на музикални инструменти.

Неправителствената организация "Музиката лекува" иска да отвлече вниманието им от бедността и насилието. По данни на ООН бандитския режим е оставил без дом близо 200 хиляди души.

"Когато свиря на пиано, изпитвам щастие, което не съм усещала от доста време", каза Естер Сеус, пианистка.

Националната полиция на Хаити изпитва затруднения в борбата си с бандите, като в страната с население над 11 милиона души има само около 10 000 действащи служители.

От своя страна Съветът за сигурност на ООН упълномощи чуждестранна мисия за сигурност в Хаити, година след като страната поиска помощ за борба с престъпността. Мисията ще се ръководи от Кения, а финансирането и ще дойде главно от дарения. Президентът на Кения Уилям Руто приветства решението.

"На 21 септември застанах пред Общото събрание на ООН, за да представя рамка, която ще улесни разполагането на многонационална мисия за възстановяване на сигурността в Хаити. Радвам се, че Съветът за сигурност отговори директно на този призив", заяви Уилям Руто, президент на Кения.

Критиците на мисията предупреждават за извършени в миналото злоупотреби от страна на кенийската полиция. Според поддръжниците обаче резолюцията за упълномощаване на силите съдържа строги формулировки за предотвратяване на злоупотреби и призовава за правилно управление на отпадъчните води.

По данни на ООН от януари до средата на август тази година са били убити повече от 2400 души. Имало е и над 950 отвличания. Насилието срещу жени и деца също се е увеличило.