Свят

Политиците в Хаити се обединяват в опит да се справят с уличните банди, превзели страната

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Политиците в Хаити започнаха да търсят нови съюзи, за да създадат коалиция, която да изведе страната от вълната от насилие. Заради безредиците беше затворено главното летище, което попречи на президента Ариел Анри да се завърне у дома. Хаити остава до голяма степен парализирана, като училищата и предприятията все още са затворени. Според местните, бандите контролират около 80% от столицата Порт-о-Пренс. Анри е изправен пред нарастващ натиск да подаде оставка, което вероятно ще предизвика подкрепян от Вашингтон преход към ново правителство.

Вече почти няколко седмици страната не се управлява. Начело на държавата няма власт. Можем да видим това в различните райони на столицата. Виждаме полицейски участъци, които горят. Извършват се бягства от затворите. Няма дори държавен служител, който да се обърне към бандитските групи или да успокои хората. Мисля, че ситуацията е хаотична.

Пиер Телемак, жител

По-рано върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова международната общност да действа бързо, за да не се допусне изпадането на карибската страна в хаос.

Призовавам международната общност да действа бързо и решително, за да предотврати по-нататъшното изпадане на Хаити в хаос. Масовото бягство от затвора през изминалия уикенд беше определено от властите като смъртоносна заплаха за националната сигурност.

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека

Анри не е правил публични изявления от началото на безредиците. В момента той се намира в Пуерто Рико, където беше принуден да кацне след като Доминикана отказа да позволи на самолета му да се приземи в страната.