Свят

Войната в Украйна: Един човек е бил убит, а поне девет души са били ранени при руски нападения

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е бил убит, а други поне 4 души са били ранени в резултат на руски ракетен удар в Селидово. Други 5 са били ранени при обстрел в Очеретин. На фона на тези удари от армията на Киев заявиха, че  укрепват силите си край Сумския регион. По-рано главнокомандващият на Украйна Олександър Сирски заяви, че разработването на безпилотни летателни апарати е от ключово значение, за да може Киев да получи предимство пред "числено превъзхождащите" руски сили.

Военни анализатори твърдят, че безпилотните летателни апарати могат да дадат на Украйна технологично предимство пред Москва, предвид недостига на артилерийски снаряди и други по-традиционни оръжия.

Междувременно Американският сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм изрази увереност, че пакетът от помощи, спрян от републиканската опозиция в Конгреса на Съединените щати, скоро ще бъде одобрен. Той обаче призова помощта да бъде под формата на нисколихвен заем с възможност за опрощаване. Това стана след разговор с украинският президент Володимир Зеленски, който впоследствие заяви, че е двете страни ще продължат да си сътрудничат.

Обсъдихме по-нататъшното сътрудничество и подкрепата за Украйна. Всички наши действия трябва да бъдат далновидни, дългосрочни и възможно най-ефективни, за да дадем възможност на всички свободни нации да живеят в свобода и сигурност. Благодарен съм на всички в Съединените щати, които също като нас смятат, че свободата винаги трябва да побеждава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Съветът на Европейския съюз ратифицира споразумение за увеличаване на подкрепата на ЕС за украинската армия с 5 млрд. евро чрез специален фонд за подпомагане. Блока заяви, че с тези средства ще се финансират и обучението на военни. От своя страна върховният представител по външна политика заяви, че външните министри на ЕС категорично подкрепят вземането на приходите от замразените руски активи в помощ на Украйна.