Европа

Русия и Украйна взаимно се обвиниха за атаки с дронове

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна е свалила дронове в района на Одеса през изминалата нощ, което според властите е довело до пожари в промишлени сгради. Взривове в украинския град има почти всеки ден от началото на месеца, а събота беше ден на траур заради атаката, при която над 20 души загубиха живота си.

 

Един мой колега парамедик загина. Когато го видях, разбрах, че няма нужда от моята помощ. Течеше ми кръв, беше на главата ми, опитах да я спра и се увих с покривало. Полицаите ми оказаха първа помощ.

Сергей, шофьор на линейка, ранен при атака

В същото време руските сили твърдят, че са унищожили над 30 украински дрона в общо осем области. Няма данни за жертви, но е избухнал пожар в петролна рафинерия в Краснодарския край. 

Тази седмица от Москва обвиниха Киев, че извършва "терористични дейности", за да опита да попречи на руските президентски избори. Вотът се провежда и в анексираните украински области, като според Русия е имало атака срещу избирателна секция в Запорожие.

 

Това не са избори, това е измислица, всъщност това е преизбиране на Путин, лицето, което отговаря за Руската федерация. Това не означава нищо и не очакваме нищо от този предизвестен фарс.

Олег Синегубов, ръководител на областната военна администрация в Харков

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил ситуацията на фронта с главнокомандващия въоръжените сили, който беше назначен по-рано тази година.