Европа

Заради ожесточени обстрели: Украйна масово евакуира селища от Сумска област

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските власти са започнали масова евакуация на селища в северната Сумска област заради продължителните периоди на ожесточени обстрели в района, съобщиха местни официални представители. Те допълват, че по данни на администрацията досега са евакуирани общо над 4500 души от 22 села.

Междувременно военновъздушните сили съобщиха, че са свалили 2 изстреляни от Русия дронове Шахед и добавиха, че руските сили са обстрелвали Херсонска област. По-рано беше съобщено, че жертвите на руското нападение в Одеса са станали 20, а президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че страната му ще увеличи производството на и атаките с дронове.

 

Това е подъл акт на малодушие: две ракети, като втората е попаднала в момента, в който на мястото са пристигнали спасители и лекари. Сред жертвите и ранените има парамедици и спасители от Държавната служба за спешна помощ. Изказвам съболезнования на всички техни семейства и близки. 

Володимир Зеленски - президент на Украйна

В същото време двама души загинаха, а други трима бяха ранени при украински ракетен удар по руския граничен град Белгород. По-рано пък губернаторът на руската Самарска област съобщи, че украински дронове са нанесли удари срещу две петролни рафинерии в региона. Те са собственост на държавния петролен гигант "Роснефт". Не се съобщава за жертви и ранени. Възникнал е обаче пожар, който впоследствие е бил потушен.