Европа

Деца в Украйна се учат как да забелязват минни полета

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Две години по-късно следите от тежките боеве в района на Киев все още личат. Преминаваме през места, където е имало силно присъствие на руски танкове, виждаме домове и села, които са били напълно унищожени.

Повечето хора тук, особено учениците, са изправени пред сурова реалност и ежедневни рискове заради войната. Тъй като все още има минни полета, някои деца се учат как да ги забелязват и как да реагират.

Джорджа Орланди, Euronews: Намираме се в село Сукачи, на един част с кола от Киев. Това е едно от училищата, където децата не просто посещават часовете, но получават и подкрепата на психолози, които се занимават с травми, причинени от войната.

 

 

Някои деца са видели как разрушават къщата им или как убиват някого. Това влияе на учебния процес. Когато някой каже нещо и предизвика определен спомен, детето може да реагира емоционално и това е най-големият проблем.

Анастасия Пантелей, социален работник

Преподаването на ученици с подобни травми често се оказва предизвикателство.

 

Сега сме склонни да обръщаме повече индивидуално внимание на децата. Това е така, защото във всеки случай децата - подобно на възрастните - проявяват различни емоции. Първо човек може да е тих, но после да се стигне до депресия и нежелание да прави каквото и да е. Децата са по същия начин. Истинската трудност е да се осигури безопасна и здравословна образователна среда.

Светлана Васуливна, учителка по история

В райони, където вече няма бомбардировки, приспособяването към нормалните условия на живот се оказва трудна задача. Особено ако всеки аспект от ежедневието напомня, че войната в Украйна продължава.