Политика

Политолог: Ако Борисов не влезе в ролята на спасител на държавата, Мария Габриел ще върне празна папка

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това, което видяхме на пресконференциите вчера ме разочарова много. От много време апелираме гражданското общество да има някаква по-дългосрочна визия в политиката- да не се превръща тя в един пазарлък за постове. Това, което аз видях вчера беше именно такъв сценарий. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ юристът Лидия Даскалова.

„От всичко, което чухме не стана ясно дали проблемът е в постовете или в разминаване на ценностите между двете коалиции. Беше дори малко обидно за гражданите, защото ние очакваме някакво поемане на политическа отговорност и ясна визия за развитие, но наблюдавахме едни престрелки, от които не стана ясно какъв е проблемът“, посочи още тя.

Политологът Теодор Славев обясни, че ключовите неща, около които не могат да се разберат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са мнозинствата, с които ще се избират органите от Народното събрание – Висшия съдебен съвет и Инспектората на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

ПП казват: „Ние не искаме гарантирано място на ДПС.“ Те казват, че могат да приемат кандидати на БСП, ИТН, чрез които да се строят различни мнозинства в тези органи, които са наполовина реформирани.

Моите очаквания са, че ако Борисов не влезе отново в ролята на спасител на държавата до 12 часа днес, Мария Габриел ще върне празната папка с мандата на президента, прогнозира още Теодор Славев.

Целия разговор вижте във видеото.