Политика

ГЕРБ с ултиматум към ПП-ДБ до утре в 12 ч.: Или сме равнопоставени в управлението, или отиваме на избори

От Euronews България Euronews България
Maria Gabiel FB

Ако до 12.00 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорим. Ако ли не, връщаме мандата и правителство с този мандат няма да има. Това съобщи на брифинг преговорният екип на ГЕРБ-СДС.

 

"Спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията - нямаме. Имаме фундаментални различия в това ГЕРБ да бъде пълноправен партньор. За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутатите трябва да бъде равнопоставена в управлението. Предложихме състав на правителство. Дори и днес, виждайки, че все още има различия, предложихме да бъде гласуван състава на сегашното правителство само със смяна на премиера и вицепремиера. Това бе категорично отхвърлено. Затова на този етап ние оставаме твърди в линията ни за управлението на страната", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Още след първия кръг на преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общи принципи, но имат и различия. България има нужда от стабилност, заяви Мария Габриел в началото на брифинга.

8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи, подчерта Деница Сачева.

Тя бе категорична, че колегите им от ПП-ДБ не са готови да поделят властта.

Всички реформи до този момента са факт само и единствено благодарение на ГЕРБ-СДС. Всичко, с което това правителство се гордее е заради нас. Ако те не са готови да споделят тази отговорност да си намерят други партньори, заяви още Сачева, обръщайки се към ПП-ДБ.

ПП-ДБ трябва да разберат, че няма как да тестват ГЕРБ. Това няма как да стане, ние сме управлявали три пъти страната, категорична бе Теменужка Петкова.

 

Пълен записа на брифинга вижте във видеото: